Idrettspresident Berit Kjøll sammen med utøverne og støtteapparatet som skal til Deaflympics i Brasil i mai. Foto: Pernille Ingebrigtsen
Idrettspresident Berit Kjøll sammen med utøverne og støtteapparatet som skal til Deaflympics i Brasil i mai. Foto: Pernille Ingebrigtsen

Syv utøvere deltar i Deaflympics

Norge stiller med en tropp på syv utøvere fra fem ulike sommeridretter under Deaflympics i Caxias do Sul i Brasil 1.–15. mai 2022. 

Norges idrettsforbund organiserer døveidretten i Norge på lik linje som paraidretten og utøvere med utviklingshemming. Deaflympics har en lang historie og det første mesterskapet ble arrangert i Paris i 1924.  
 
Deaflympics 2022 er som mange andre mesterskap blitt utsatt på grunn av koronapandemien – og skulle opprinnelig arrangeres i 2021.  
 
Under en samling på Olympiatoppen 30. mars ble troppen offisielt tatt ut. Totalt syv utøvere fra kampsport, orientering, golf, bordtennis og friidrett setter seg på flyet til Brasil i slutten av april for å kjempe om edelt metall og gode plasseringer.  
 
Idrettspresident Berit Kjøll var til stede under samlingen på Olympiatoppen. Hun ønsket troppen lykke til med treningsinnspurten før avreise.  

– Jeg er veldig stolt over å stå her og ønske dere god tur til Brasil, bare en snau måned før dere reiser av gårde. Når dere nå drar til Brasil for å konkurrere, representerer dere først og fremst dere selv. All ære til alle utøverne som har kvalifisert seg for deltakelse. Men dere representerer også idrettslaget deres, særforbundet deres, Norges idrettsforbund – og Norge. Vær stolte, vær gode og vær gode representanter for hele organisasjonen og for landet vårt, sa Kjøll til troppen. 
 
Bordtennisspiller Jan Roger Hellan Andersson sier han gleder seg stort til mesterskapet i Brasil. Nå håper han på en liten revansje etter Deaflympics i Tyrkia 2017. 

– Det er veldig stort å ha blitt tatt ut. Jeg håper å komme meg videre fra gruppespillet, for det klarte jeg ikke i 2017. Ellers må jeg bare satse på å gjøre det så godt jeg kan, sier Hellan Andersson.    

 
Norges utøvere til Deaflympics: 

Norges Kampsportforbund:

 • Ali Reza Houshyar, karate – 67 kg 
  Klubb: Tiger Karateklubb 

 Norges Orienteringsforbund:

 • Johanne Viken Flaten, øvelser: sprint og middle 
  Klubb: Eiker Orienteringslag 
 • Dag Bøe, øvelser: sprint og middle 
  Klubb: Varegg Fleridrett og Bergen DIK 
 • Leif Foss, øvelser: sprint og middle
  Klubb: Nordre Follo Orientering og Oslo DSK 

Norges Bordtennisforbund: 

 • Jan Roger Andersson
  Klubb: Hardanger Bordtennisklubb

Norges Friidrettsforbund: 

 • Tobias Allers-Hansen, øvelser 400m, 800m
  Klubb: IL Gneist 

Norges Golfforbund: 

 • Andrea Hjellegjerde
  Klubb: Stjørdal GK